Zdecydowałaś się kupić komplet naczyń próżniowych do swojej kuchni? Zamierzasz w ten sposób diametralnie zmienić styl swojego gotowania, odżywiać się zdrowiej i zadbać o całą swoją rodzinę? Przeczytałaś jednak gdzieś że naczynia próżniowe wcale nie są tak bezpieczne, jak się zwykło twierdzić? Szukasz teraz prawdy?
Z czego wykonane są naczynia próżniowe?
Naczynia do gotowania próżniowego, aby były zdrowe i bezpieczne dla żywności powinny być wykonane ze stali nierdzewnej szlachetnej. Nie koroduje ona i jest wytrzymała na wpływ wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia. W takich naczyniach nie ma nic, co mogłoby być niezdrowe dla ciebie i twojego zdrowia. Gotowanie w nich wygląda dokładnie tak samo, jak gotowanie w naczyniach tradycyjnych – z jedną różnicą – trwa krócej i wymaga nauczenia się obsługi zaworów bezpieczeństwa.
Pojemniki do próżniowego przechowywania żywności
Kolejnym produktem są pojemniki hermetyczne służące do próżniowego przechowywania żywności. W takich pojemnikach można na przykład bezpiecznie przechowywać zupy, drugie dania, sałatki, ciastka i owoce, nie martwiąc się że szybko stracą świeżość. Pojemniki do próżniowego przechowywania żywności wykonuje się z tworzywa mogącego mieć kontakt z żywnością. Są łatwe do mycia, nie mają zapachu i nie wpływają na smak jedzenia. Występują w wielu rozmiarach i pojemnościach, ułatwiając dopasowanie odpowiedniego pojemnika do wybranego rodzaju jedzenia, które chcemy w nich umieścić.
Ile kosztują naczynia próżniowe?
Naczynia i pojemniki próżniowe niestety nie są tak tanie, jak mogłoby się wydawać. Cena ich zakupu zależy w dużej mierze od marki, ilości elementów w komplecie oraz wielkości. Dobrej jakości pojemniki do próżniowego przechowywania żywności kosztują około 100 i więcej złotych za komplet. Naczynia do gotowania próżniowego są jeszcze droższe – zapłacimy za zestaw nawet 300 albo i więcej złotych. Czy warto się decydować na taki zakup? Jak najbardziej tak, nawet jeśli do zakupu ma ci posłużyć pożyczka gotówkowa. Zaoszczędzimy w ten sposób czas na gotowanie, zmniejszymy straty spowodowane przeterminowaną żywnością i będziemy mogli się zdrowo odżywiać w pracy i szkole, zabierając ze sobą jedzenie przygotowane w domu.