Grillowanie to popularny, szczególnie podczas ciepłych wakacyjnych miesięcy, sposób przyrządzania jedzenia. Spotkania przy grillu ze znajomymi czy rodziną to dla wielu osób jeden z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu. Jednak aby impreza grillowa była udana, warto zadbać o sprzęt, na którym przygotuje się aromatyczne dania. Godne uwagi są odporne na czynniki zewnętrzne i intuicyjne w obsłudze grille gazowe Napoleon – urządzenia te wybierają zarówno amatorzy, jak i koneserzy barbecue.
Grillowanie – dlaczego tak je lubimy? Grill gazowy Napoleon
Grillowanie to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania mięsa i ryb. Dlaczego jednak tak bardzo lubimy potrawy z grilla? I czy naprawdę smakują lepiej niż te przyrządzane innymi metodami?
Oto kilka powodów, dla których grillowanie cieszy się takim uznaniem:
- Jest szybkie i łatwe – grillowanie nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy położyć żywność na rozgrzanym ruszcie i przypilnować, żeby pozostało na nim odpowiednią ilość czasu, doglądając i przewracając produkty na drugą stronę.
- Grillowane jedzenie smakuje niesamowicie – wszystko to dzięki wyjątkowemu aromatowi, jakiego nabierają potrawy przyrządzane na ruszcie. Trudno osiągnąć taki efekt na patelni czy w piekarniku!
- Grillowanie sprawia, że kucharz może się poczuć jak szef kuchni – doglądanie grillującego się jedzenia do odpowiedzialne zadanie. Osoba, która się tym zajmuje, pełni ważną funkcję – w końcu to od niej zależy, kiedy i co zjedzą goście.
- Nie ma bałaganu w kuchni – grillujemy zwykle na świeżym powietrzu, więc nie ma potrzeby myć kuchennych blatów i patelni. Oczywiście należy zadbać o czystość rusztów i piekarnika grillowego, jednak da się to szybko zrobić za pomocą szmatki z łagodnym detergentem.
- Grillowanie to tani sposób na rozrywkę – impreza barbecue we własnym ogródku to możliwość zjedzenia pysznych potraw, miłego spędzenia czasu w gronie przyjaciół i zażycia solidnej porcji świeżego powietrza zarazem.
Grille gazowe. Ruszty żeliwne czy ze stali nierdzewnej – który rodzaj rusztów jest lepszy?
Gdy odwiedzamy sklep i kupujemy grill gazowy ważne jest, aby przejrzeć różne możliwości i dostępne modele. Większość grilli gazowych – również grille gazowe Napoleon – posiada ruszty żeliwne lub ze stali nierdzewnej. Obydwa rodzaje są dobrym wyborem i każdy ma swoje własne zalety i wady.
Ruszty żeliwne
Żeliwne ruszty są wykorzystywane w grillach gazowych już od wielu lat, a to dlatego, że okazały się trwałe i łatwe do czyszczenia. Oferują również doskonałą retencję ciepła, co oznacza, że jedzenie będzie się grillować równomiernie, bez przypalania. Na żeliwnych rusztach można przyrządzić mięsa, takie jak stek lub kurczak, przyrumienione na zewnątrz i jednocześnie wilgotne w środku.
Ruszty ze stali nierdzewnej
Ruszty ze stali nierdzewnej szybko zyskały na popularności ze względu na łatwość użytkowania i czyszczenia. Stal nierdzewna jest wolna od rdzy, więc gdy się o nią odpowiednio zadba, będzie służyć użytkownikowi przez całe lata bez żadnych problemów. Ruszty ze stali nierdzewnej są też odporne na pęknięcia i nie wymagają takiej konserwacji jak żeliwne.
Grille Napoleon – dlaczego grill gazowy Napoleon to sprzęt godny uwagi? Najlepsze grille ogrodowe
Grill gazowy Napoleon to sprzęt, który jest znany i szanowany wśród koneserów grillowania. Napoleon oferuje różne modele grilli, dlatego każdy będzie w stanie dobrać dla siebie odpowiednie urządzenie wraz z kompletem niezbędnych akcesoriów.
Solidne ruszty, w które wyposażono grille ogrodowe Napoleon umożliwiają równomierne grillowanie potraw bez ryzyka, że jedzenie przywrze do powierzchni i przypali się. Niektóre modele mają ruszty z żeliwa, inne ze stali – wystarczy zdecydować, które będą nas bardziej zadowalać.
Grille Napoleon są również wyposażone w solidny piekarnik z odlewu aluminium, który równomiernie się nagrzewa i doskonale utrzymuje temperaturę. Dzięki temu dania przygotowują się szybko i równo dopiekają. Piekarnik jest odporny na działanie rdzy i inne uszkodzenia, więc na pewno posłuży bardzo długo.
Niektóre modele grilli Napoleon posiadają również zestaw rożna obrotowego, a także specjalny palnik na podczerwień. Dzięki temu można bez trudu przyrządzić soczystą pieczeń, aromatyczne szaszłyki czy doskonałego kurczaka. Co najlepsze, przygotowywanie jedzenia w ten sposób jest automatyczne – rożen obraca się powoli, a silnik elektryczny wykonuje całą robotę. Nam pozostaje tylko cieszyć się pysznym daniem.
Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.