Cieciorka to chyba moja ulubiona roślina strączkowa. Jadałbym ją w każdej postaci: cieciorka w pomidorach, zupa z cieciorką, hamburgery z cieciorki, zapiekana cieciorka czy wreszcie hummus! Uwielbiam! Jest idealna do przygotowania past na imprezę, ponieważ w zależności co się do niej doda, inaczej smakuje. Na przykład można zrobić hummus tradycyjny i pomidorowy. To moje dwie ulubione wersje, ale inne są równie pyszne, np. paprykowy czy pieczarkowy.
I tak jak niejeden przepis na mojej stronie, robi się go błyskawicznie zwłaszcza jeśli tak jak ja macie zapasy cieciorki w domu. 🙂 Wystarczy jedna puszka cieciorki, tahini, przyprawy i blender. I gotowe!
Składniki (250 g):
1 puszka cieciorka
1 łyżka tahini
1 ząbek czosnki
¼ szklanki zalewy z cieciorki
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz
Szczypta cayenne
4 pomidory suszone z zalewy
1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Cieciorkę odcedzamy i przesypujemy do blendera. Wlewamy ¼ szklanki zalewy i miksujemy. Po chwili dodajemy pastę tahini, oliwę i przyprawy i dalej blendujemy. Blendujemy, aż hummus będzie gładki- jeśli lubicie gęsty to nie dodajcie lub dodajcie mniej zalewy. Odkładamy połowę do miseczki, a do pozostałego hummusu dodajemy ząbek czosnku i dalej blendujemy. Gotowy hummus przekładamy do miseczki, a odłożony wcześniej hummus bez czosnku wkładamy z powrotem do blendera i dodajemy pomidorki wraz z zalewą. Chwilę blendujemy i przekładamy do miseczki. Obydwa wstawiamy do lodówki, by się schłodziły. Podajemy do nachosów, chlebków naan czy do warzyw: selera naciowego czy marchewki. Smacznego!