Uświadomienie sobie niszczycielskiego wpływu ludzi na środowisko przyczyniło się do tego, iż coraz większy odsetek społeczeństwa próbuje, choć w niedużym stopniu, wcielać w życie modną w ostatnich latach filozofię zero waste. Na czym polega idea życia bez odpadów i czy łatwo wprowadzić ją do naszego życia?
Zero waste – życie bez odpadów
Co oznacza “zero waste”? Jest to po prostu bezodpadowy styl życia. Oczywiście, nie tak łatwo po prostu przestać wytwarzać jakiekolwiek śmieci, lecz korzystając na co dzień z kilku prostych zasad zero waste, możemy zdecydowanie zredukować ilość resztek i odpadów, które produkujemy w codziennym życiu. Aby zmniejszyć ilość produkowanych przez nas odpadków, warto zastosować zasadę “Ograniczaj, używaj wielokrotnie i utylizuj”, dzięki temu stopniowo będziemy wdrażać w życie tę filozofię.
Zastosowanie zasad zero waste w kuchni
Ograniczenie produkcji własnych odpadów w kuchni możemy zacząć od najprostszych czynności. Zrezygnujmy z używania jednorazowych torebek foliowych i innych opakowań jednorazowego użytku. Fabryczne pudełka po jedzeniu (np. po lodach) możemy wykorzystać do przechowywania innych produktów, a resztki owoców i warzyw możemy wykorzystać do przygotowania kolejnych posiłków. Warto też przemyśleć codzienne zakupy i kupować jedynie potrzebne produkty — co roku w naszych domach marnują się tony przeterminowanej żywności, którą po prostu wyrzucamy do śmieci.
Jak ponownie wykorzystać resztki żywności?
Bezodpadowy tryb życia pokazuje też jak najskuteczniej zagospodarować artykuły spożywcze. Gotując posiłki w domu, często zdarza się, że zostają nam różne resztki — ugotowane ziemniaki z obiadu, warzywa z rosołu, wywar z gotowania mięsa, ugotowany ryż lub kasza, makaron, a także zielone liście warzyw oraz sok z kiszonek lub kiszone buraki z zakwasu. Przy pieczeniu często zastają nam białka jajek. Najczęściej te resztki po prostu wyrzucamy do śmieci, a wcale nie musi tak być. Możemy wykorzystać je do ugotowania następnego wyśmienitego posiłku. Biorąc za przykład wspomniane wyżej kiszone warzywa, buraki z zakwasu zwykle kończą w śmietniku. Jednakże jest kilka ciekawych patentów na to jak wykorzystać kiszone buraki. Podobna sytuacja jest z wodą po kiszonych ogórkach lub kiszonej kapuście – zazwyczaj ją wylewamy, a przecież można ją wypić bądź zakwasić nią zupę.
Polecamy przetestować zasady zero waste w przyrządzaniu potraw. Tym sposobem można nie tylko zredukować swoje niekorzystne oddziaływanie na środowisko, ale też rozszerzyć swoje kulinarne kwalifikacje i odkryć sporo pysznych przepisów.