Kategoria: Różne
TORTILLE PEŁNOZIARNISTE
Pyszne tortille bez zbędnych i szkodliwych składników. Niemożliwe? Owszem, na półkach sklepowych ciężko takie znaleźć, ale jeśli tylko poświęcimy kilkanaście minut to możemy sami w domu zrobić przepyszne tortille. Doskonale sprawdzą się jako wrapy czy nachosy! Składniki (4 tortille): 150 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej typ 450 40 g tłuszczu (olej kokosowy/olej rzepakowy) […]
Czytaj WięcejPrzepis na pizzę – pepperoni
W moich przepisach znajdziecie każdy rodzaj mąki. Zazwyczaj staram się używać tych wartościowych jak mąki pełnoziarniste, razowe, orkiszowe itp., ale w niektórych przypadkach nie da się ich użyć. Są dania, które same proszą się o zwykłą mąkę pszenną (do tego dochodzi jeszcze głos mojego męża :)). Tak właśnie jest z pizzą. Co co jak to, […]
Czytaj WięcejKurki w śmietanie czyli obiad idealny
o jak co, ale sos grzybowy to tylko w śmietanie – tej roślinnej oczywiście. 😉 Jakie grzyby? Mogą być każde, a ja akurat użyłam kurek, które zamroziłam kilka miesięcy temu. Sos z zaledwie kilku składników, a kompozycja smaków nieziemska. No i oczywiście banalne wykonanie. Kurki w śmietanie podałam z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się […]
Czytaj WięcejWEGAŃSKIE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
Święta coraz bliżej, a miejsca w zamrażarce brak! Najwyższy czas ją opróżnić. Z owoców jakie zamroziłam w lato zostały mi jeszcze truskawki – takie prawdziwe, z działki od mojej mamy. Ich smak to niebo w gębie! Miałam dużo pomysłów, co by z nich zrobić, ale postanowiłam na obiad. A jak obiad to tylko wegańskie knedle […]
Czytaj WięcejWegańska pieczeń z okary sojowej, buraków i glutenu
Kolejna tradycja świąteczna z mojego rodzinnego domu: pieczeń, którą spożywało się pierwszego i drugiego dnia świąt. Tę tradycję też podtrzymam, ale oczywiście w wersji wegańskiej… …i w przeciwieństwie do wigilijnych mięsożerców, będę mogła się nią zajadać już w wigilijny wieczór. 😀 Pieczeń wymaga cierpliwości, ale praktycznie sama się robi. Przepis polecam wszystkim, którzy lubią zjeść […]
Czytaj WięcejZiemniaki z sosem „mięsnym”
Lubię lekką kuchnię i najchętniej nie jadłabym produktów przetworzonych takich jak sojowe wędliny, seitan czy inne wegańskie zamienniki mięsnych produktów. Jednak dla męża same warzywa to za mało i czuje on potrzebę zjedzenia czegoś konkretniejszego. Dlatego w mojej lodówce z reguły są produkty przetworzone, ale staram się sama je robić. Czasami z braku czasu lub […]
Czytaj WięcejRozgrzewający krem z brokuł
Lubię chyba wszystkie warzywa, ale jedne bardziej a drugie mniej. Do tych ulubionych zaliczają się właśnie brokuły. Gotowane, pieczone, na pizzy, jako dodatek do obiadu czy sałatki – po prostu w każdej postaci są przepyszne. A szczególnie w postaci zupy! Rozgrzewający krem z brokuł w taką pogodę musi pojawić się w Waszym domu! Brokuły szybko […]
Czytaj WięcejWEGAŃSKIE SAJGONKI
Obiad, obiad, obiad… Co tu zrobić na obiad? Tak, żeby było smacznie i szybko? Mam! Wegańskie sajgonki! O tak! Wszyscy je uwielbiają prawda? No… prawie wszyscy. Ja na przykład nie jestem wielką entuzjastką sajgonek tradycyjnych, wolę jej zdrowszą odmianę. Jaka wersja sajgonek może być zdrowsza? Taka, gdy się ich nie smaży. Mamy wtedy tak jakby […]
Czytaj WięcejZUPA MISO
W Polsce, pomijając japońskie restauracje, nie jest jeszcze dobrze znana. Zupa miso to danie bardzo specyficzne w smaku, a dzieje się tak właśnie za sprawą pasty miso, od której pochodzi nazwa zupy. Pasta miso, jest to oczywiście inna postać soi, a dokładniej mówiąc sfermentowanej soi. Miso jest to zupa, która może zostać przyrządzona na wiele […]
Czytaj Więcej