TORTILLE PEŁNOZIARNISTE

TORTILLE PEŁNOZIARNISTE

Pyszne tortille bez zbędnych i szkodliwych składników. Niemożliwe? Owszem, na półkach sklepowych ciężko takie znaleźć, ale jeśli tylko poświęcimy kilkanaście minut to możemy sami w domu zrobić przepyszne tortille. Doskonale sprawdzą się jako wrapy czy nachosy! Składniki (4 tortille): 150 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej typ 450 40 g tłuszczu (olej kokosowy/olej rzepakowy) […]

Czytaj Więcej
Kurki w śmietanie czyli obiad idealny

Kurki w śmietanie czyli obiad idealny

o jak co, ale sos grzybowy to tylko w śmietanie – tej roślinnej oczywiście. 😉 Jakie grzyby? Mogą być każde, a ja akurat użyłam kurek, które zamroziłam kilka miesięcy temu. Sos z zaledwie kilku składników, a kompozycja smaków nieziemska. No i oczywiście banalne wykonanie. Kurki w śmietanie podałam z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się […]

Czytaj Więcej
Wegańska pieczeń z okary sojowej, buraków i glutenu

Wegańska pieczeń z okary sojowej, buraków i glutenu

Kolejna tradycja świąteczna z mojego rodzinnego domu: pieczeń, którą spożywało się pierwszego i drugiego dnia świąt. Tę tradycję też podtrzymam, ale oczywiście w wersji wegańskiej… …i w przeciwieństwie do wigilijnych mięsożerców, będę mogła się nią zajadać już w wigilijny wieczór. 😀 Pieczeń wymaga cierpliwości, ale praktycznie sama się robi. Przepis polecam wszystkim, którzy lubią zjeść […]

Czytaj Więcej
Ziemniaki z sosem „mięsnym”

Ziemniaki z sosem „mięsnym”

Lubię lekką kuchnię i najchętniej nie jadłabym produktów przetworzonych takich jak sojowe wędliny, seitan czy inne wegańskie zamienniki mięsnych produktów. Jednak dla męża same warzywa to za mało i czuje on potrzebę zjedzenia czegoś konkretniejszego. Dlatego w mojej lodówce z reguły są produkty przetworzone, ale staram się sama je robić. Czasami z braku czasu lub […]

Czytaj Więcej
Rozgrzewający krem z brokuł

Rozgrzewający krem z brokuł

Lubię chyba wszystkie warzywa, ale jedne bardziej a drugie mniej. Do tych ulubionych zaliczają się właśnie brokuły. Gotowane, pieczone, na pizzy, jako dodatek do obiadu czy sałatki – po prostu w każdej postaci są przepyszne. A szczególnie w postaci zupy! Rozgrzewający krem z brokuł w taką pogodę musi pojawić się w Waszym domu! Brokuły szybko […]

Czytaj Więcej
ZUPA MISO

ZUPA MISO

W Polsce, pomijając japońskie restauracje, nie jest jeszcze dobrze znana. Zupa miso to danie bardzo specyficzne w smaku, a dzieje się tak właśnie za sprawą pasty miso, od której pochodzi nazwa zupy. Pasta miso, jest to oczywiście inna postać soi, a dokładniej mówiąc sfermentowanej soi. Miso jest to zupa, która może zostać przyrządzona na wiele […]

Czytaj Więcej