Kategoria: Śniadanie lub kolacja
Wegańska pieczeń z okary sojowej, buraków i glutenu
Kolejna tradycja świąteczna z mojego rodzinnego domu: pieczeń, którą spożywało się pierwszego i drugiego dnia świąt. Tę tradycję też podtrzymam, ale oczywiście w wersji wegańskiej… …i w przeciwieństwie do wigilijnych mięsożerców, będę mogła się nią zajadać już w wigilijny wieczór. 😀 Pieczeń wymaga cierpliwości, ale praktycznie sama się robi. Przepis polecam wszystkim, którzy lubią zjeść […]
Czytaj WięcejSezonowy koktajl Malyna Lassi
Koktajle można robić praktycznie z każdego owocu. Jakoś tak się u mnie składa, że często gęsto w każdym jest mango albo banan. Tym razem postawiłam na polskie owoce i zrobiłam sezonowy koktajl Malyna Lassi. Skopiowałam ideę mango lassi i jogurt uczyniłam bazą koktajlu. Nazwa koktajlu to połączenie słów. Taka gra słowna. Składniki (1 porcja): 120 […]
Czytaj WięcejCebulowy chleb
Robię czystki w szafkach i wykorzystuję zapasy, które zdarza mi się często robić. Ostatnio postanowiłam wykorzystać do zera wszystko co mam, a dopiero kupić nowe. Na przykład ziarna słonecznika czy pestki dyni. Zawsze na okrągło je kupowałam, by mi nie zabrakło chociażby do chlebka. No i co? I doszło do tego, że mi brakło. 😀 […]
Czytaj WięcejSmażone ziemniaki z tofucznicą
Czasem zdarza się, że po obiedzie zostaną nam ugotowane ziemniaki. Wiele dań można z nich zrobić choćby na przykład knedle. Można też zrobić smażone ziemniaki z tofuczniczą. Jedliście je kiedyś w ten sposób? Jak byłam mała to rodzice często przygotowywali takie śniadanie tylko, że z jajecznicą. Ja przekształciłam ten przepis i przyrządziłam takie właśnie smażone […]
Czytaj WięcejBłyskawiczne pancakes
Macie czasem ochotę na naleśniki, ale nie chce się Wam ich smażyć? Bądź co bądź jest to trochę czasochłonne. W takiej sytuacji polecam błyskawiczne pancakes. Niby praktycznie to samo, ale zdaje się, że same się robię. Wystarczy do ciasta dodać proszek do pieczenia, odrobinę sody i octu jabłkowego i gotowe. A dodatki do nich zależą […]
Czytaj WięcejWege omlet z 3 składników
Jest to kolejny przepis na omlet na mojej stronie, ale ten jest wyjątkowy. Poprzednie przepisy zawierały składniki, które nie każdy ma pod ręką w kuchni. Ostatnio siostra poprosiła mnie, żebym zrobiła jej omlet roślinny z najprostszych składników, jakie nadadzą się do przygotowania omletu. Oto i on: wege omlet z 3 składników! Taki omlet warto zrobić […]
Czytaj WięcejSerek z nerkowców
Ostatnio kupiłam kilka serków Serotoniny, które zainspirowały mnie do zrobienia swojego serka. Już kiedyś robiłam serek z probiotykiem, ale była to wersja z pestkami słonecznika. Tym razem zrobiłam serek z nerkowców. Przepis jest naprawdę prosty pod warunkiem, że mamy już gotowy probiotyk. Jak go zrobić? Przepis znajdziecie tutaj. Oprócz probiotyku i nerkowców potrzebne będzie trochę […]
Czytaj WięcejROŚLINNA SZYNKOWA
Jakie pseudo wędliny czy mięsa można zrobić w wersji roślinnej? N pewno ciężko podrobić każdy rodzaj, ale wiele można zweganizować. Tym razem postanowiłam zrobić coś na podobieństwo pikantnego salami i tak, w ramach kuchennych eksperymentów powstała roślinna szynkowa. Wygląda trochę jak szeroka kiełbasa, z tym, że jest lekko pikantna. Doskonale nadaje się na kanapki, pizzę […]
Czytaj WięcejWiosenna sałatka z całej rzodkiewki
Co robicie jak macie ochotę na sałatkę, a nie brakuję Wam do szczęścia sałaty? Ja ostatnio przełamałam się i zrobiłam sałatkę z liści rzodkiewki. Wrażenia bardzo pozytywne! Wiosenna sałatka z całej rzodkiewki to doskonały sposób na dodatkowe witaminy oraz ekologiczne odżywianie! Po co wyrzucać, jeśli można zjeść? Składniki (1 porcja): Garść liści rzodkiewki 6 rzodkiewek […]
Czytaj Więcej