Wegańska pieczeń z okary sojowej, buraków i glutenu

Wegańska pieczeń z okary sojowej, buraków i glutenu

Kolejna tradycja świąteczna z mojego rodzinnego domu: pieczeń, którą spożywało się pierwszego i drugiego dnia świąt. Tę tradycję też podtrzymam, ale oczywiście w wersji wegańskiej… …i w przeciwieństwie do wigilijnych mięsożerców, będę mogła się nią zajadać już w wigilijny wieczór. 😀 Pieczeń wymaga cierpliwości, ale praktycznie sama się robi. Przepis polecam wszystkim, którzy lubią zjeść […]

Czytaj Więcej
Smażone ziemniaki z tofucznicą

Smażone ziemniaki z tofucznicą

Czasem zdarza się, że po obiedzie zostaną nam ugotowane ziemniaki. Wiele dań można z nich zrobić choćby na przykład knedle. Można też zrobić smażone ziemniaki z tofuczniczą. Jedliście je kiedyś w ten sposób? Jak byłam mała to rodzice często przygotowywali takie śniadanie tylko, że z jajecznicą. Ja przekształciłam ten przepis i przyrządziłam takie właśnie smażone […]

Czytaj Więcej
Serek z nerkowców

Serek z nerkowców

Ostatnio kupiłam kilka serków Serotoniny, które zainspirowały mnie do zrobienia swojego serka. Już kiedyś robiłam serek z probiotykiem, ale była to wersja z pestkami słonecznika. Tym razem zrobiłam serek z nerkowców. Przepis jest naprawdę prosty pod warunkiem, że mamy już gotowy probiotyk. Jak go zrobić? Przepis znajdziecie tutaj. Oprócz probiotyku i nerkowców potrzebne będzie trochę […]

Czytaj Więcej
ROŚLINNA SZYNKOWA

ROŚLINNA SZYNKOWA

Jakie pseudo wędliny czy mięsa można zrobić w wersji roślinnej? N pewno ciężko podrobić każdy rodzaj, ale wiele można zweganizować. Tym razem postanowiłam zrobić coś na podobieństwo pikantnego salami i tak, w ramach kuchennych eksperymentów powstała roślinna szynkowa. Wygląda trochę jak szeroka kiełbasa, z tym, że jest lekko pikantna. Doskonale nadaje się na kanapki, pizzę […]

Czytaj Więcej
Wiosenna sałatka z całej rzodkiewki

Wiosenna sałatka z całej rzodkiewki

Co robicie jak macie ochotę na sałatkę, a nie brakuję Wam do szczęścia sałaty? Ja ostatnio przełamałam się i zrobiłam sałatkę z liści rzodkiewki. Wrażenia bardzo pozytywne! Wiosenna sałatka z całej rzodkiewki to doskonały sposób na dodatkowe witaminy oraz ekologiczne odżywianie! Po co wyrzucać, jeśli można zjeść? Składniki (1 porcja): Garść liści rzodkiewki 6 rzodkiewek […]

Czytaj Więcej