Krem z pieczonych warzyw z boczkiem

Krem z pieczonych warzyw z boczkiem

Obiad Różne

Mam cukinię, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Co z nich można zrobić na obiad? Wiele rzeczy, ale dzisiaj postanowiłam zrobić zupę. Krem z pieczonych warzyw z boczkiem z dodatkiem grzanek będzie pysznym obiadkiem w taki chłodny jesienny dzień. Pamiętajcie, że kremowe zupy najlepiej robić z pieczonych warzyw. Wymaga to więcej czasu, ale efekt jest o wiele lepszy, niż w przypadku zupy z gotowanych warzyw. Pieczone warzywa mają głębszy i ciekawszy smak.
Składniki (2 porcje):

400 g cukinii
1 duża pietruszka
1 marchewka
1 ziemniak
500 ml wody
1 liść laurowy
1 ziela angielskie
Sól
Pieprz
½ łyżeczki przyprawy sumak
Grzanki
Kawałek boczku

1 porcja to około 100 kcal.

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Warzywa obieramy i kroimy na równe kawałki. Układamy je na blasze (oprócz ziemniaka) i pieczemy około 45 minut (aż będą miękkie). W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i wrzucamy pokrojonego ziemniaka. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju rzepakowego i smażmy pokrojony na paseczki boczek.

Następnie wyjmujemy ziele i liść, a dodajemy upieczone warzywa. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i sumakiem i nakładamy do miseczek. Nakładamy boczek, a grzanki podajemy w osobnej miseczce, ponieważ mogą za bardzo się namoczyć.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments