Muffinki piña colada

Muffinki piña colada

Deser

Kawałek ananasa, trochę wiórków kokosowych… i mamy pyszne muffiny wegańskie. To tak w skrócie, ale w sumie nic wyjątkowego do ich zrobienia nie potrzeba. Muffinki piña colada przygotujemy ze standardowych składników na muffiny. Jedynie potrzeba nam ananasa (może być z puszki) i wiórków kokosowych.
Ten przepis należy do tych z serii „zrobię coś słodkiego, ale nie mam pojęcia jeszcze co”. I zaczyna się improwizacja: co ja tu mam… ok, zostało mi trochę ananasa… to dodam kokosa… i ciach, wyszły przepyszne muffinki piña colada.

Składniki (15 małych szt.):
200 g mąki T405
70 g brązowego cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
½ łyżeczki soku z cytryny
100 g jogurtu sojowego
100 g mleka sojowego
30 g oleju rzepakowego
200 g ananasa
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Przygotowanie muffinków jest bardzo proste. Rozgrzewamy piekarnik do 215 stopni. Suche składniki mieszamy razem w misce i następnie dodajemy mokre składniki. Całość dokładnie mieszamy.

Ananasa kroimy na drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Jeszcze raz mieszam i gdy piekarnik się nagrzeje przekładamy masę do papilotek – mniej więcej do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Smacznego!

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments