W moich przepisach znajdziecie każdy rodzaj mąki. Zazwyczaj staram się używać tych wartościowych jak mąki pełnoziarniste, razowe, orkiszowe itp., ale w niektórych przypadkach nie da się ich użyć. Są dania, które same proszą się o zwykłą mąkę pszenną (do tego dochodzi jeszcze głos mojego męża :)).
Tak właśnie jest z pizzą. Co co jak to, ale pizza na tradycyjnym spodzie rządzi! Dlatego właśnie mój przepis na pizzę zawiera mąkę pszenną. Sami sprawdźcie!
Składniki na 1 dużą pizzę:
I. Zaczyn:
20 g drożdży
60 g mąki pszennej T650
125 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
II. Ciasto:
140 g mąki pszennej T650
50 g krupczatki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
III. Na pizzę pepperoni:
Sos pomidorowy (sól, pieprz i ostra papryka do doprawienia jeśli trzeba)
Kilka plasterków wegańskiego chorizo (lub wegańskiego salami)
Wegański ser żółty (ilość wedle gustu)
Odrobina posiekanej papryczki chili
Opcjonalnie kilka posiekanych oliwek i troszkę kukurydzy z puszki