Serek z nerkowców

Serek z nerkowców

Różne Śniadanie lub kolacja

Ostatnio kupiłam kilka serków Serotoniny, które zainspirowały mnie do zrobienia swojego serka. Już kiedyś robiłam serek z probiotykiem, ale była to wersja z pestkami słonecznika. Tym razem zrobiłam serek z nerkowców. Przepis jest naprawdę prosty pod warunkiem, że mamy już gotowy probiotyk. Jak go zrobić? Przepis znajdziecie tutaj.

Oprócz probiotyku i nerkowców potrzebne będzie trochę przypraw oraz odrobina cierpliwości. Taki serek musi dojrzeć, ale na szczęście nie jest to zbyt długi proces.

Składniki (na ok. 250 g serka):

200 g nerkowców
100 ml probiotyku
50 g oleju kokosowego
Sól
Pieprz
1/2 łyżeczki cukru

Cały serek to ok. 1550 kcal.

Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, by zmiękły. Ja z reguły odstawiam na noc, wtedy następnego dnia rano blenduję nerkowce razem z probiotykiem na gładki krem. Masę przekładamy do zamykanego pojemniczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejnych kilka godzin (min. 5). Ja pojemniczek stawiam na kaloryfer, mam pewność, że serek będzie miał ciepło.

Następnie do serka dodajemy olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony), cukier, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz blendujemy, by wszystkie składniki się dobrze połączyły. Serek przekładamy na naczynia wyłożonego folią spożywczą, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.

Gotowy serek wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy folię. Serek jest zbity i można go bez problemu kroić nożem na plasterki. Doskonale sprawdza się na kanapkach, jako dodatek do sałatek lub sosów do makaronu. Pasuje też jako przegryzka do czerwonego wina.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o