TORTILLE PEŁNOZIARNISTE

TORTILLE PEŁNOZIARNISTE

Obiad Różne

Pyszne tortille bez zbędnych i szkodliwych składników. Niemożliwe? Owszem, na półkach sklepowych ciężko takie znaleźć, ale jeśli tylko poświęcimy kilkanaście minut to możemy sami w domu zrobić przepyszne tortille. Doskonale sprawdzą się jako wrapy czy nachosy!

Składniki (4 tortille):

150 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej typ 450
40 g tłuszczu (olej kokosowy/olej rzepakowy)
100 ml bardzo ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąki i sól. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy wodę (jeśli ugniatamy ręcznie uważajcie, by się nie poparzyć) i olej. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut – wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć, a ciasto na koniec ma być elastyczne. Po wyrobieniu ciasta należy je odstawić na około 30 minut by ostygło. Ciasto dzielimy na 4 części (lub 5-6 mniejszych) i wałkujemy cieniutkie, okrągłe tortille. Smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. Każdą stronę smażymy dopóki nie zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Jeśli tortilli nie zawijamy od razu z nadzieniem, to pamiętajcie, by po usmażeniu od razu owinąć je (najlepiej zwinąć w rulon) w wilgotną ściereczkę albo w folię aluminiową – wtedy tortille zachowają elastyczność i nie będą się kruszyć przy późniejszym zwijaniu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o