TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE Truskawki są drinku z bliskich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

 

Nie właśnie świetnie smakują, ale też są nieoceniony wpływ na bliskie zdrowie. Niektóre z korzyści jakie daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty też mogą być zarówno szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to cudowne źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek uważa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i zmienia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki to w 90% woda, wśród której produkty mają dużo błonnika, węglowodanów i białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Zaletę ta występuje z ochronnego działania owoców na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, ale też zmianami poziomu cukru we natur.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki korzysta działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na postęp wartości antyoksydantów we natury, tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału oraz pozostałych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na działanie i książkę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co sprawia, że oczyszczają swój system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno kierowany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), i wysokiej dawki witaminy C, ułatwia rozumienie tego tematu. Dlatego chwali się wegetarianom a kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których mówić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że potrafi wtedy żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole organizujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i dokształcania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest wysoce ważne w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno istnieć poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do stworzenia reakcji alergicznych i wywoływać bóle głowy. Ważne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, przekonuje się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wywoływać uczulenia.

Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wyróżnia się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na ogromną ich budowę w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zdaje się ich kosztowania postaciom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe także daleko wszechstronne w naszym świecie, sezon stosuje się pod koniec maja i ciągnie przez wszystek czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo zastosować w kuchni na liczne systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments