Wegańskie burgery z bobu

Wegańskie burgery z bobu

Obiad Różne

Zapewne większość z Was zna Krowarzywa – wegańską burgerownie w Warszawie i w kilku innych miastach. Ich hamburgery są przepyszne i każdemu, kto jeszcze nie jadł burgera od Krowarzywa gorąco polecam się tam przejść. Rzadko tam jadam, bo nie po drodze mi, a i tak, jak już wielokrotnie pisałam, wolę sama zrobić sobie posiłek. Całego hamburgera można zrobić samemu: przepis na bułkę znajdziecie tutaj. Burgera natomiast można zrobić ze praktycznie ze wszystkiego. Ja dzisiaj proponuję wegańskie burgery z bobu.
Jest bardzo prosta wersja burgera bo składa się z zaledwie kilku składników, ale do środka można dorzucić cokolwiek nam się wymarzy. Kilka bardziej rozwiniętych wersji podrzucę w najbliższym czasie. A teraz do dzieła!

Składniki (4 burgery):

300 g ugotowanego bobu
1/2 cebuli
50 g pestek dyni
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki przyprawy do burgerów
2 łyżki sosu sojowego
60 ml wody
Pieprz
Odrobina oleju do formowania burgerów

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy wystygnie w całości blendujemy go na gładką masę (nie przejmujcie się jeśli będą kawałki bobu). Siekamy drobno cebulę i dodajemy do masy. Pestki dyni prażymy na patelni i miksujemy na mąkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, wodę oraz zmiksowane pestki dyni i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy olejem np rzepakowym. Burgery formujemy w rękach lub jeśli mamy w formie do burgerów. Ja takiego sprzętu nie mam, ale pomogłam sobie wysoką okrągłą formą do wycinania ciastek lub pierogów, do której nałożyłam masę i docisnęłam łyżką, żeby burgery były zbite. Burgery pieczemy 20 minut w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku.
Taki burger doskonale sprawdzi się w hamburgerze lub jako dodatek do sałatki lub nawet jako kotlet na obiad.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments