Zasady pieczenia mięsa w brytfannie

Zasady pieczenia mięsa w brytfannie

Warto przeczytać

Aromatyczne mięsa z piekarnika to dania, których popularność wciąż nie maleje w polskich domach. Szczególnie kiedy przykładamy większą wagę do tego co jemy, warto docenić przygotowywane w brytfannie mięsa, które są znacznie zdrowsze i lżejsze niż te przygotowane na patelni. Przygotowywanie pieczeni w brytfannie emaliowanej wcale nie jest takie trudne, a odpłaci nam się w zdrowiu.

Aromatyczne mięsa z piekarnika to dania, których popularność wciąż nie maleje w polskich domach.
Szczególnie kiedy przykładamy większą wagę do tego co jemy, warto docenić przygotowywane w
brytfannie mięsa, które są znacznie zdrowsze i lżejsze niż te przygotowane na patelni. Przygotowywanie
pieczeni w brytfannie emaliowanej wcale nie jest takie trudne, a odpłaci nam się w zdrowiu.

1. Wybierz odpowiednie mięso!

Nie zrobimy nic smacznego bez dobrej jakości mięsa. Znajdź pewnego dostawcę w lokalnym rynku.
Świeże i sprawdzone mięso to najważniejszy krok do przygotowania smacznego dania.

Świeżość mięsa możesz sprawdzić na kilka sposobów:
• Zapach – Powinien być lekko kwaskowaty, ale neutralny i nienachalny.
• Konsystencja – Mięso powinno być jędrne, zwarte i sprężyste. Nie powinno rozwalać się w
rękach.
• Tłuszcz – Wieprzowina powinna mieć tłuszcz w białym kolorze, a wołowina w żółtym.
• Kolor – Kolor mięsa zależy od pochodzenia. Mięso wołowe powinno mieć krwistoczerwony
kolor. Ściemniałe może być już nieświeże. Wieprzowina oraz cielęcina dobrej jakości jest różowa,
a drób charakteryzuje jasnoróżowa barwa.

Uwaga! Raczej nie stawiaj na pieczenie w brytfannie chudego mięsa np. Piersi z kurczaka.

2. Zamarynuj!

Mięso możesz zamarynować nawet dzień przed pieczeniem. W ten sposób mięso nasiąknie aromatem
przypraw i unikniemy sytuacji, kiedy skórka jest bardzo smaczna, a środek bez smaku. Przed pieczeniem
możesz krótko obsmażyć mięso na patelni, dzięki czemu nie utraci ono soczystości.

3. Wybierz odpowiednią brytfannnę!

Tradycyjna, emaliowana gęsiarka to najlepszy wybór do pieczenia mięsa. Emaliowane powłoki nie
wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji. Emalia jest w pełni bezpieczna
dla alergików, dzieci i osób starszych. Dodatkowo w brytfannie emaliowanej dania równomiernie się
nagrzewają i przez długi czas pozostają ciepłe.

Szczególnie godne polecenia są brytfanny emaliowane marki Belis, które znajdą Państwo w sklepie
internetowym naczynia.olkusz.pl.

4. Piecz!

Odpowiednia temperatura i czas pieczenia również ma znaczenie. Temperatura jest kwestią mocno
indywidualną i zależy od rodzaju mięsa. Dobrze przed pieczeniem poczytać na sprawdzonych stronach
kulinarnych o zalecanym czasie pieczenia konkretnego rodzaju mięsa.

Jeżeli natomiast chodzi o czas pieczenia, to można przyjąć ogólną zasadę, że 1 kilogram mięsa pieczemy
przez 1 godzinę. Analogicznie 2,5 kg = 2,5 h. Trzeba jednak wziąć poprawkę, że drób należy piec nieco
krócej, a z kolei do wieprzowiny warto dodać na każdą godzinę jeszcze 10 minut.

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments